zondag 30 juni 2024

showtime

 We zijn halverwege het jaar en dus hadden Joachim en Benjamin hun 'mid year show' met de theatergroep.
Het is een wederkerende situatie waarbij ze heel het jaar door graag naar de repetities gaan, maar als het tijd is voor een optreden, is het algemene paniek en drama. Joachim kon bijna heel de week niet slapen.

Wouter en ik (vooral Wouter) hebben regelmatig hun teksten met hun geoefend. Uiteindelijk kenden ze allebei hun hele show vanbuiten. Joachim heeft zich op het podium bezig gehouden met andere kinderen te helpen die hun tekst kwijt waren. :-)
Ze hebben het allebei prima gedaan!

Ik heb gevraagd of ze nog ingeschreven willen worden voor de rest van het jaar, en het antwoord was volmondig JA.
Ik voorspel dat er voor de eindejaarsshow weer slapeloze nachten komen!



Joachim (tussen het publiek) als een oudere versie van zichzelf (zijn show ging over tijdreizen).


Benjamin als (geitenwollensokken) leider van "camp freak".


woensdag 26 juni 2024

een huisbezoek nog wel!

 Vandaag heb ik iets speciaals gedaan na het werk: mijn allereerste huisbezoek in Oz!

Jaja, toch wel zo'n 6.5 jaar geleden dat ik nog eens een huisbezoek had gedaan. In Belgenland was het bijna elke dag van dattum. Rusthuizen, oudere mensen thuis, zieke mensen thuis, luie mensen thuis. Zo goed als elke dag was ik wel op pad tussen de ochtendconsultaties en de avondconsultaties. Vloeken op het verkeer, vloeken op zoek naar een parkeerplaats (al ging ik in de zomer wel eens met de fiets op pad), nog veel meer vloeken als er weer geen enkele verpleegkundige te vinden was in het rusthuis. Huisnummers niet vinden, irritante honden, kapotte liften in woontorens, verdwalen in eenrichtingstraten, zeulen met een overvolle tas of dan 's nachts in m'n eentje bij onbekende mensen thuis. Wat een lol heb ik daarmee gehad! :-) 

Hier worden huisbezoeken amper gedaan. Er zijn maar twee collega's bij wie ik het heeeeeeel af en toe in de agenda zie staan. Niemand verspilt zijn tijd daarmee.
Mensen in een rusthuis worden gezien door de arts van het rusthuis. Oudere mensen worden gebracht. Zieke of luie mensen kunnen een speciale dienst bellen. En die sturen niet altijd iemand hoor. Als het te druk is, is het te druk. Moeten ze wachten of iets anders verzinnen.

Maar van de week had een van mijn reguliere patienten een probleem. Het betrof een oudere man met het syndroom van Down. Hij moest onderzocht worden, maar hij was te bang om te komen. 
Een van zijn verzorgers stelde voor om naar spoed te rijden met hem, maar dat leek me onnozel. Na even denken stelde ik voor een huisbezoek te doen zodat ik hem kon nakijken in zijn vertrouwde omgeving en dat leek iedereen een goed idee.
Dus vandaag trok ik erheen!
Ik moest nog in de kast gaan zoeken naar mijn papieren voorschriftenboekje dat ik echt bijna nooit gebruik (1 halve dag toen de elektriciteit was uitgevallen en 1 halve dag toen de server het begeven had).

Bijzonder hoor, na de werkdag een huisbezoekje doen. Het regende, maar ik had parkeerplek voor de deur.
De zorgkundigen vonden het geweldig dat ik dit wilde doen, mijn patient was op z'n gemakje thuis en ik vond het zelf nog nostalgisch ook.
Wie weet doe ik het ooit nog wel eens. ;-)

zondag 23 juni 2024

would you like onions with that sausage?

 Zaterdag heb ik nog 'ns m'n best gedaan goed te integreren. Ik heb geholpen bij een typische Aussie sausage sizzle - da's worst van de barbecue tussen een witte boterham - om geld in het laatje te krijgen voor ons harmonieorkest.

Bunnings is een grote doehetzelfwinkel, zoiets als de Brico. Lokale verenigingen kunnen bij hen aan de uitgang staan met een sausage sizzle. De barbecue en het materiaal is van Bunnings, het eten voorzie je zelf en de opbrengst van de verkoop gaat ook in je eigen zak.
Er zijn wel strenge regels, zo blijkt (ook typisch Aussie). Ik vroeg me af waarom er niet een paar muzikanten wat deuntjes konden spelen, kwestie van volk aan te trekken (hopelijk) maar dat soort dingen mag allemaal niet. Ook geen vlaggen of ballonnen of muziek spelen of iets anders verkopen dan worst tussen de boterham en de prijzen liggen ook vast, etc etc etc. Tja.

Het was wel gezellig om mee te helpen en uiteindelijk was er ook een mooie winst.
Ik ging naar huis met anderhalve zak broodkorstjes waar de kinderen heel gelukkig mee waren (voordeel van de laatste shift te kiezen!).

Onze harmonie gaat in augustus ook nog eens meedoen met een muziekcompetitie. Dat is naar het schijnt al jaren en jaren geleden. Maar ja, nieuwe dirigent nieuwe plannen. Ik vind zoiets wel leuk om te doen. Vorige week hebben we het opgelegd werk onder ogen gekeken. We geraakten er amper doorheen en over acht weken moeten we het kunnen spelen. Interessante nieuwe plannen dus! Haha - wordt vervolgd.

vrijdag 21 juni 2024

kort/lang

 Vandaag hebben we hier de kortste dag van het jaar.

Ik heb het even opgezocht ter algemene informatie. Vandaag in Adelaide kwam de zon op om 7u23 en ze ging onder om 17u11. Het is dus altijd licht als we naar school/werk vertrekken en met een heldere hemel is het ook nog licht als ik 's avonds naar huis rijd.
Wij zitten dan redelijk zuidelijk in Oz. Darwin, in het noorden, heeft een vrij lange kortste dag met een zonsopgang om 7u06 en ondergang om 18u30. Volgens mij merken ze amper het verschil met hun langste dag!

Als ik dan kijk naar Turnhout op 22 december, zal de zon opkomen om 8u43 en ondergaan om 16u34.

Ik heb een punt gezocht in Oz met een vergelijkbare korte dag, maar zelfs het meest zuidelijke puntje doet het beter.

Met andere woorden: voor een langere dag dan 22 december in Turnhout, kun je elk plekje van Oz bezoeken. :-)

zondag 16 juni 2024

verder vieren

 Dit weekend hebben we Jonathan zijn verjaardag nog verder gevierd.
Zaterdag met taart (toch wel de lekkerste taart van de hele winkel!) en zondag zijn we gaan laser schieten. :-)







vrijdag 14 juni 2024

freed op meneigen

 Ik schrijf af en toe iets en heel soms stuur ik wel eens een tekstje de wereld in.
Tot mijn allerstomste verbazing blijkt dat een van mijn kortverhalen in de smaak is gevallen en ik ben vermeld op de 'shortlist' van een wedstrijd en nu worden mijn woorden nog echt gepubliceerd ook in een boek vol kortverhalen.
Ik ben trots! Want dat was een open wedstrijd en ik zit in de top 41 van 291 verhalen. Ik spreek me niet uit over de kwaliteit van de 250 andere inzendingen - lol.

Je kan het nalezen hierzo.


Als iemand het ebook wil bestellen, met code PJ97B krijg je korting. ;-)

woensdag 12 juni 2024

jarige Jonathan

 Onze Jonathan wordt vandaag 14 jaar. Veertien!

Ik snap niet hoe hij maar blijft groeien. :-)
Een hele kerel is hij al!

Cadeautjes, uit eten naar een hamburgerrestaurant en nadien nog een ijsje. Jonathan vond het jammer dat zijn verjaardag op een schooldag viel - over een paar jaar meer geluk! 









dinsdag 11 juni 2024

jarige koning

 Maandag was hier een feestdag want het was 'the King's birthday'.
Die mens is helemaal niet jarig op 10 juni, maar dan wordt het nu eenmaal gevierd. De tweede maandag van juni. Ik las er een artikel over waarin werd uitgelegd dat de Britten al ruim 260 jaar de verjaardag van hun koning/koningin vieren in juni. Als je de Britten wil vragen een traditie van 260 jaar te veranderen, kun je al net zo goed aan Trump voorstellen dat hij zich eens als een gentleman gedraagt. Het gaat niet gebeuren.

Het land van Oz volgt maar gewoon (behalve Queensland en WA).
De school van Jonathan en Benjamin had ook nog een pedagogische studiedag georganiseerd op dinsdag, dus ons mannen hadden een weekend van vier dagen. Netjes!

Ikzelf ben gaan werken (waarom niet - extra betaald...) terwijl Wouter thuisbleef en in de namiddag ging bowlen en minigolfen met de mannen.

Many happy returns, Charles!

zondag 9 juni 2024

kiezen?

 Jaja, wij doen mee aan de Belgische verkiezingen. Het is van de moetens zelfs!
Ik vind dat bijzonder bizar en eigenlijk zouden Belgen die hun domicilie in het buitenland hebben, toch niet meer mogen stemmen. Hoe dwaas is dat nu?

Er zijn verschillende opties, zoals toch naar Belgenland reizen (want dat kost niks?), stemmen per brief (ik denk dat wij de oproepingsbrief pas zouden ontvangen als de verkiezingen al lang afgelopen zijn), of stemmen in het consulaat (helemaal in Canberra), of stemmen per volmacht. Die laatste optie is het geworden.
Er is ergens iets fout gelopen met mijn volmacht, maar voor Wouter was het wel gelukt.

En zo zitten wij hier, helemaal Down Under, ons te bemoeien met de Belgische en Europese politiek...

zaterdag 8 juni 2024

Feesteten

 Vanavond uitgebreid (en lekker) uit eten gegaan om te vieren dat het huis in Arendonk verkocht is.

Van voorgerecht tot mocktails en dessert, deze keer mocht alles erop en eraan! :-D




vrijdag 7 juni 2024

je geraakt al eens iets kwijt

 Nu ben ik een (van de weinige??) huisarts(en) die alle specialistenbrieven en binnenkomende resultaten effectief leest. Het vraagt tijd natuurlijk, maar het is de moeite. En soms lees je bizarre dingen. Of hilarische dingen.
Vandaag een combinatie van de twee.

Een patiente van mij had recent een coloscopie waarbij een poliep uit haar darmen was verwijderd. Zo'n poliep wordt dan opgestuurd naar pathologie waar ze het ding in plakjes snijden en onder de microscoop leggen zodat ze het een naam kunnen geven, zoals tubulovillous adenoma of intramucosal carcinoma. Dat soort dingen.

Vandaag kwam het verslag van pathologie binnen.

Ze hadden een potje gekregen met de naam van de dame erop en een sticker dat het een darmpoliep was en het potje was leeg.
...
Vervolgens hadden ze een bataljon testen losgelaten op het potje met als wederkerend resultaat dat het leeg was.
...
Voor de goede orde hadden ze een lijst van testen die ze niet hadden kunnen uitvoeren wegens gebrek aan poliep, bijgevoegd aan het verslag.
...


Ik wist niet of ik moest lachen of huilen!
Nu hoop ik dat de dame haar specialist eerder ziet dan mijzelf, want ik weet niet hoe ik dat nu weer moet uitleggen. Ik kan heel eerlijk (en oppervlakkig) zeggen dat ik geen resultaat heb...!
Hoe hebben ze dit nu weer voor mekaar gekregen?

En ik kan er niet aan doen, maar ik zit me al heel de dag af te vragen waar die poliep gebleven is.
In een ander potje beland? Onder tafel gerold? Vast in de scoop? Mee in de was gegaan met het beddengoed? Opgegeten door de hond van de patholoog?
We zullen het nooit weten...

donderdag 6 juni 2024

Doran Dollars

 Op school hebben ze weer iets nieuws bedacht en de mannen van jaar 8 (Jonathan zijn jaar) kunnen tegenwoordig Doran dollars verdienen.
Ze zijn vernoemd naar hun jaar 8 team leader, die dus ook Doran heet.

Het idee is dat de jongeren dollars verdienen met goed gedrag ter promotie van 'positive behaviour for learning'. Op het einde van de week kunnen ze hun welverdiende dollars inruilen voor snoep en wie het meeste geld verzameld heeft, wordt getracteerd op een 'echte' lunch, waarbij de heer Doran in het nabijgelegen winkelcentrum een lunch naar keuze gaat kopen.
Om valsspelen tegen te gaan, staan al die 'dollars' op naam, hebben ze elke week een ander kleurtje, etc, etc.

Vorige week kreeg Wouter telefoon dat onze Jonathan de winnaar van de week was! Goooo Jonathan!
Hij mocht een lunch kiezen en er werd een foto gemaakt voor de nieuwsbrief.
Wij zijn weer trots!!






woensdag 5 juni 2024

harmonienieuws

 De winter is begonnen!
Het is alweer droog, maar het is 's morgens soms best koud. Echt waar! Ik ging zaterdagochtend lopen en het was 4 graden buiten. Gelukkig (??) moest ik veel bergop ploeteren en had ik het rap terug warm. :-)

Zaterdagavond hadden we jaarconcert met de harmonie. Het eerste 'grote' optreden met onze nieuwe dirigent.
Maandag was het dan toch terug repetitie en dat viel me weeral tegen. Gaat dat nu het nieuwe beleid zijn, meteen de zweep er terug op?
Eerst toonladders spelen en dan een hoop ritmische fouten rechtzetten - ook handig om dat NA ons optreden te doen.

Daarna wilde de dirigent nog dat iedereen feedback opschreef over het concert, maar dan was het gelukkig tijd voor taart en koekjes. Dat is al een beter nieuw beleid! lol
Intussen werd de video van ons optreden gespeeld. Heel raar hoor, maar wel veel lachen. Soms ook eventjes schrikken, als het vals klonk. Nooit de klarinetten natuurlijk! (we zijn maar met drie en niemand hoort ons)

Er zijn plannen om voortaan mee te doen aan wedstrijden. Dat heb ik altijd tof gevonden om te doen dus daar kijk ik wel naar uit. :-D Ik ben in ieder geval opgelucht dat we niet vanaf nu tot eind december kerstmuziek moeten spelen...!