vrijdag 7 juni 2024

je geraakt al eens iets kwijt

 Nu ben ik een (van de weinige??) huisarts(en) die alle specialistenbrieven en binnenkomende resultaten effectief leest. Het vraagt tijd natuurlijk, maar het is de moeite. En soms lees je bizarre dingen. Of hilarische dingen.
Vandaag een combinatie van de twee.

Een patiente van mij had recent een coloscopie waarbij een poliep uit haar darmen was verwijderd. Zo'n poliep wordt dan opgestuurd naar pathologie waar ze het ding in plakjes snijden en onder de microscoop leggen zodat ze het een naam kunnen geven, zoals tubulovillous adenoma of intramucosal carcinoma. Dat soort dingen.

Vandaag kwam het verslag van pathologie binnen.

Ze hadden een potje gekregen met de naam van de dame erop en een sticker dat het een darmpoliep was en het potje was leeg.
...
Vervolgens hadden ze een bataljon testen losgelaten op het potje met als wederkerend resultaat dat het leeg was.
...
Voor de goede orde hadden ze een lijst van testen die ze niet hadden kunnen uitvoeren wegens gebrek aan poliep, bijgevoegd aan het verslag.
...


Ik wist niet of ik moest lachen of huilen!
Nu hoop ik dat de dame haar specialist eerder ziet dan mijzelf, want ik weet niet hoe ik dat nu weer moet uitleggen. Ik kan heel eerlijk (en oppervlakkig) zeggen dat ik geen resultaat heb...!
Hoe hebben ze dit nu weer voor mekaar gekregen?

En ik kan er niet aan doen, maar ik zit me al heel de dag af te vragen waar die poliep gebleven is.
In een ander potje beland? Onder tafel gerold? Vast in de scoop? Mee in de was gegaan met het beddengoed? Opgegeten door de hond van de patholoog?
We zullen het nooit weten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten