zaterdag 27 juli 2024

warm/koud

 Gisteren was een heel bijzondere dag hier in ons huisje! We hebben werken laten uitvoeren en een echte upgrade gedaan.

Er zat hier een heel oud systeem van airconditioning in het huis (technisch gezien geen echte airconditioning maar een 'evaporiser') en als verwarming hadden we een gaskachel halverwege het huis. De airco hadden we nog niet moeten uittesten, maar met die verwarming halverwege hebben we natuurlijk maar een half warm huis. En niet dat het hier zo koud is, maar toch.
Daarom besloten we te investeren in een nieuwere airco, een 'reverse system' dat zowel kan verwarmen als afkoelen.
Ik contacteerde tijdens de vakantie een aantal firma's, verzamelde quotes, had iemand over de vloer om te komen kijken - met mijn ontechnisch brein was ik trots op mezelf.

Helaas was het geen kwestie van een ander toestel op het dak te zetten, heel het systeem moest vervangen worden. Alle roostertjes in de plafonds moesten eruit en verplaatst worden, alle buizen vervangen, etc etc. Een heel karwei zou het worden.

En gisteren was dan de 'grote dag'!
Ze zouden om 7u beginnen maar om 6u45 stond de grote baas al op de oprit en ik had onze auto nog niet uit de garage gereden. Oeps.
Het was natuurlijk chaos en rommel en op een gegeven moment liepen hier vijf werkmannen rond bezig met honderdeneen dingen tegelijk. Toen het eerste (nieuwe) gat in het plafond werd gemaakt, moest ik toch even slikken! Dat was nu wel ONS plafond he.

Ze kregen het wel helemaal rond en om 15u waren ze klaar en bezig met op te ruimen.

Het enige wat er nu eigenlijk moet gebeuren is de plafonds wat schilderen waar de oude gaten zijn geweest. Dat zijn licht beige vlekken op een wit plafond dus zo hard valt het niet op, maar we gaan dat bij gelegenheid nog bijwerken.

Nu hebben we een moderne airconditioner die we nu natuurlijk gebruiken als verwarming. Netjes ingedeeld met zones, een hoop programmamogelijkheden - heel fancy hoor. Ook heel fancy dat het ding op de wifi zit dus je moet zelfs niet rechtstaan uit je luie zetel als je de temperatuurlijk wil aanpassen. Gewoon via de app. Heerlijk lui! :-)








zondag 21 juli 2024

helaas

 Helaas, helaas, de vakantie zit erop! Vandaag was de laatste dag.

Na Brisbane hebben we nog een paar dagen thuis vakantie gehad (behalve Wouter). We zijn naar de bib geweest, gaan bowlen, arcade games gaan spelen, etc.

Intussen hadden we nog stukken aan het huis. :-(
Er was vaak een plasje water naast de deur en aanvankelijk dacht ik dat de deur van de douche misschien niet altijd goed dicht was of zoiets. Maar toen we thuis kwamen van Brisbane en niemand die douche had gebruikt voor vier dagen, lag er alsnog een plasje water naast de deur. :-(
Dus dan maar een loodgieter laten opdraven die als goede nieuws kon melden dat er een lek was en de hele deurstijl al vol water zat (urgh). Hij kon het wel meteen maken en dat kostte natuurlijk een arm en een been, maar sindsdien komt er alleen nog water in de douche en niet meer naast de deur. :-)

Vanavond zijn we nog uit eten te gaan om het einde van de vakantie te 'vieren' en morgen begint het gewone leven weer!









donderdag 18 juli 2024

Brisbane 4

 Maandag was alweer onze laatste dag en het was met veel verdriet dat we afscheid namen van het ontbijtbuffet.

We maakten nog een wandeling naar een park en daar zijn we gaan minigolfen.
Het was een bizar parcours met heel veel heuveltjes waardoor de bal alle kanten op rolde. Sommige banen eindigden pal aan een fonteintje, er was geen railing of niets. Gelukkig was een stok met netje voorzien. :-)








Na de lunch gingen we in hetzelfde park nog wat geocaches zoeken en daarna was het alweer tijd om naar huis te vertrekken.
Eerst de airtrain naar de luchthaven, het vliegtuig naar Adelaide en dan de auto naar huis.
Helaas terug in de realiteit van een 'gewone' vakantie! :-)

Brisbane - de derde grootste stad - zeker de moeite. Niet zo overweldigend druk als Melbourne of Sydney, maar toch meer dan genoeg te doen.
Eat street - de grootste aanrader.

Om af te sluiten nog een quiz... {ook al over eten, misschien moet ik minder bloggen op een lege maag}

Hieronder staan de ontbijtborden van ons alle vijf. Natuurlijk is dit maar de eerste gang, we liepen een paar keer heen en weer naar het buffet.
Ik vraag me af of iemand kan raden wiens eerste keuzes dit waren. :-)
De winnaar... euh... krijgt een ontbijt. ;-)


Persoon A is een 'sweet tooth' (zoetekauw):



Persoon B wil een een goede indruk maken:
(er ligt wel degelijk een pannenkoek onder al dat fruit)



Persoon C gaat voor originaliteit:



Persoon D begint met een dubbele gang:



Persoon E  moet 's morgens opwarmen:


Veel succes! 

Brisbane 3

 Zondag brachten we bijna heel de dag door in het Queensland Museum.

Dat museum is sowieso de moeite, maar op dat moment meer dan de moeite, omdat er ook een tijdelijke legotentoonstelling aan de gang was. Ik was al heel blij dat we nog tickets hadden voor de allerlaatste dag van de tentoonstelling - tot we daar waren. 'Wegens succes verlengd' - flauw hoor. :-)

Ik weet niet of 'Brickman' gekend is in Belgenland, maar hier is hij een grote kinderheld, gekend van boeken en TV-programma's over indrukwekkende legobouwwerken. De tentoonstelling was een samenwerking tussen Brickman, Lego en de Jurrasic World franchise. Een droomscenario voor de kinderen!

Er waren kleinere displays, maar ook gigantische dinosaurussen, er waren lego-uitdagingen om te doen en bouwopdrachten.
Ter afsluiting kwam je natuurlijk in een winkeltje terecht en daar hebben we de jongens ook moeten buiten sleuren. :-)


Hier kreeg je van de computer de opdracht een klein vierkantje lego te bouwen
en dat werd dan door medewerkers in een grote mozaiek geplaatst.











Het pronkstuk van de tentoonstelling!
Een lego T-rex die een lego auto achternazit. Heel groot en indrukwekkend.
(het was een uitdaging hier foto's te trekken zonder andere mensen in de achtergrond!!!)






Toen onze oogjes te vierkant werden, bekeken we uiteindelijk ook de rest van het museum.
Nog meer dino's, ook een hoop andere diertjes, een typische mineralen- en fossielencollectie. :-)




Hier hadden de kinderen de opdracht om eitjes van wandelende takken te zoeken.



Veel tijd hadden we al niet meer, maar we hebben de dag nog afgesloten met meerdere geocaches te zoeken (en soms te vinden). Toch een zeer handige hobby! 








Brisbane 2

 Zaterdagochtend gingen we met grote verwachtingen ontbijten in ons hotel en amai - die verwachtingen werden ruimschoots ingelost. Zoveel keuze dat er was! En zo lekker allemaal!!
Ze moesten ons naar buiten rollen. :-)

Daarna namen we de bus naar het Maritime Museum.
Ik had iets heel kleins verwacht dat we op een uur konden zien, maar het bleek vrij groot en we liepen er heel de voormiddag in rond. Er was een gedeelte binnen en een ruim gedeelte buiten. Er lag een oud oorlogsschip in een droogdok (de HMAS Diamantina) en dat was echt een hele belevenis om te ontdekken.
Meestal als je een oud schip kunt bezoeken, kan je vier of vijf kamers zien op misschien twee verdiepen, maar dit schip was bijna volledig opengesteld. Je kon met kleine laddertjes heel diep afdalen en je kon met gemak verdwalen in alle kleine kamertjes. Heel indrukwekkend!





Een kleine boei. :-)


Het kanon uittesten.


Verdwalen in het schip.

Tegen de middag hadden we het wel gezien en wandelden we naar de Botanical Gardens die vlakbij waren. 




Elephant apples!
Wouter had Joachim op z'n schouders zodat we een foto met referentiepunt konden trekken. :-)

Daar aten we onze lunch en vervolgens deden we een multicache - een geocache die je van plaats naar plaats brengt waarbij je dan telkens nieuwe co-ordinaten moet vinden. Het bleek een flinke wandeling (misschien wat langer dan verwacht) helemaal langs de Brisbane River.

Achter de werkelijke cache hebben we nog flink moeten zoeken en ik was dankbaar dat we'm uiteindelijk hadden, anders hadden we alles 'voor niks' gewandeld (volgens de kinderen).

Intussen was het avond en we namen de ferry helemaal naar de andere kant van de stad - naar Eat Street.

Als ik 1 ding kan aanraden van Brisbane, zal het Eat Street zijn.

Ik had gelezen dat het wat eetstandjes waren, streetfood, en dat je er alleen in het weekend terecht kon. Ik had me er dus niks van voorgesteld, hooguit vijf kraampjes in een straat, maar het geheel bleek dus best groot en ook heel gezellig!
Eigenlijk zijn het oude hangars propvol eetstandjes en ook een paar winkeltjes. Er hangen sfeervolle lichtjes, er is live muziek op verschillende podia en intussen is het dan aartsmoeilijk om te kiezen tussen al dat lekker eten.
Desserts!
Er is geen beginnen aan om een dessert te kiezen.
Als het niet zo koud was geweest 's avonds, hadden we er heel de nacht kunnen rondhangen!






Geen gewone appels met suiker hier!


Deze hebben Joachim en ik gedeeld. 
Ik weet de naam niet meer - maar het was HEEL lekker!