vrijdag 30 augustus 2019

kangoeroes vanuit de lucht

Afgelopen zondag was het Wouter zijne 40e!
Ik had iets bijzonders gepland voor die dag, hoewel ik zoveel kon plannen als ik wilde, de weergoden zouden het laatste woord krijgen... Terwijl de Redbacks zich aan het organiseren waren zaterdagavond, had ik me even afgezonderd om te bellen en had ik te horen gekregen dat de verrassing de volgende ochtend kon doorgaan. Oef!

Die avond werden de kinderen gedropt en daarna gingen Wouter en ik naar 't stad - lekker Japans uit eten in een bijzonder restaurantje dat me was aangeraden door een collega.
Het was er gezellig en lekker en we zaten nogal laat in bed. Wouter zijne verjaardag was al begonnen en het eerste wat ik hem kon zeggen was dat de nacht helaas bijzonder kort zou zijn. Hoe kort dan?? Euh... heel erg kort!

Om kwart na vier ging de wekker - Aw! - zodat we om half vijf in de auto zaten op weg naar een voor Wouter onbekende bestemming. Helaas bleek het voor de GPS ook een onbekende bestemming te zijn, want drie kwartier later waren we verdwaald in obscure zandwegen. Net toen ik mijn noodnummer wilde bellen, werd ik zelf al opgebeld om te horen waar we bleven en gelukkig wist de wakkere kerel aan de andere kant van de lijn waar het verkeerd was gegaan en vijf minuten later waren we ter bestemming!

Een chic hotel in de Barossa (de wijnstreek van South Australia) - de ontmoetingsplaats van Barossa Ballooning!

Er waren nog drie andere koppels voor wie het om gevarieerde redenen een bijzondere dag was en met ons achten kropen we in een klein busje met vooraan een chauffeur en een piloot - twee vriendelijke kerels.
We reden vijf minuten naar een klein grasveld en daar zouden we dan de wind gaan bekijken. Daarvoor gebruik je geen weerbericht, maar je doet zelf de vaststellingen met een kleine ballon - en dan veronderstel je dus dat de grote ballon wel ongeveer hetzelfde zal doen.

We stapten allemaal uit (het was nog koud en donker). De chauffeur zorgde voor een heliumballon en de piloot hing er een rood lichtje aan. De ballon werd losgelaten, ging eerst de ene kant uit en vervolgens de andere kant. De piloot was tevreden want het was een zuiderwind zoals voorspeld en die zou ons recht over de barossavallei gaan voeren.
Het klonk geruststellend en het feit dat de mens een ballon kon laten vliegen was ook geruststellend.

Terug het busje in en een minuutje later waren we in een weide waar we de grote ballon gingen oplaten. Toevallig (niet echt) was de concurrentie daar ook bezig met een ballon. In heel South Australia waren er maar twee opties om aan ballonvaren te doen. Allebei in de Barossa en allebei met zonsopgang - allebei voor dezelfde prijs. Kennelijk was de vertrekweide ook voor allebei dezelfde!

De ballon en mand werden uitgepakt en uitgestald over de weide. Toen moest er lucht in het ding en dat gebeurde in eerste instantie gewoon met een grote ventilator. Wouter was mee vrijwilliger om voor een gat te zorgen.




Het duurde best een hele tijd en het werd al licht tegen dat 'de vlam' erin mocht - perfecte timing dus!



Daar stond de ballon klaar!!
Er waren speciaal gaten in de mand voorzien om erin te klimmen - een beetje zoals een ladder. Er was best genoeg ruimte en het was zeker spannend om dan nog te wachten op de laatste voorbereidingen...!

Het vertrek was suuuuuper smooth! Helemaal niet het kabaal van een vliegtuig of het misselijkmakend gevoel van een snelle lift. Nee, het ene moment staat de mand op de grond en het volgend moment dobbert dat in de lucht.



Met een ballon vliegen voelt helemaal niet als vliegen want je voelt niks van het stijgen of dalen of van enige beweging. De mand schommelt niet of niks. Hooguit trilt die af en toe. Er was een moment waarop we plots een soort briesje voelden en dat was volgens de piloot omdat we van de ene windstroom naar de andere gingen en inderdaad was het ook weer snel voorbij.
Het is heel kalm en rustig!











Je hoorde vooral veel vogels en af en toe hysterische honden (volgens de piloot genereerden de branders een soort van hoge fluittoon waarop dieren kunnen reageren).
Beneden konden we ook de volgauto zien die ons dus achtervolgde. De chauffeur nam onderweg ook foto's wat leuk was voor achteraf!








Aan de ballon zelf hing trouwens ook een camera die onze piloot dan op afstand kon bedienen waardoor we dus ook foto's hebben van onszelf in de ballon - bijzonder!




De barossa is een wijnstreek, dus er was vooral landbouwgrond en wijngaarden, maar hier en daar ook een bosje. En daar zagen we kangoeroes!!!!
Ja, ik blijf nog altijd enthousiast bij het zien van die beesten!


Na een uurtje was het dan tijd om te landen en natuurlijk is er niet echt een vaste landingsplaats, maar werd het gewoon een willekeurige weide.
De piloot en de chauffeur overlegden via een walkie talkie want de chauffeur moest natuurlijk zo dicht mogelijk bij de ballon geraken. Ook vanuit de lucht zag de piloot niet zo gauw de poort van de wei, dus de chauffeur moest zijn plan maar trekken, haha!

Het landen ging ook heel erg zacht en langzaam. We moesten een soort van 'landingspositie' innemen die minder dramatisch is dan het lijkt. Gewoon door de knietjes gaan en vasthouden.
We zijn dan drie keer geland - lol!
Het ging allemaal heel erg vlotjes! De piloot liet een soort van parachute los bovenop de ballon waardoor de warme lucht kon ontsnappen. De ballon werd slap en we mochten eruit.




Maar dan moest dat hele ding dus opgevouwen worden!

Daar hebben we dan werk mee gehad hoor want die lucht wilde er zo gauw niet uit dus het was nog een heel karwei om dat ding plat te krijgen! Volgens de piloot was het vooral moeilijk omdat het nog een nieuwe ballon was die nog maar 12 uur had gevlogen (een ballon kan 1000 uren doen). Dus ja... een nieuwe ballon is leuk om mee te vliegen, maar minder leuk om weer plat te krijgen!


Eenmaal de lucht eruit, werd de ballon stuk voor stuk opgetild en in de zak gepropt.


Daarna nog de mand terug op de trailer.


En ingepakt!!


We reden helemaal terug naar het vertrekpunt aan het hotel. Er stond daar een geweldig ontbijtbuffet op ons te wachten!!

We hebben superlekker gegeten (ook een glaasje champagne gehad), nog wat nagepraat en daarna ging ieder weer zijn eigen weg.
Voor ons betekende dat eerst de kinderen ophalen (die met drie op een kamer gelegen hadden en dus geen bal hadden geslapen) en daarna thuis in de zetel ploffen.

Cadeautjes uitpakken, taart eten en in de vroege avond nog naar een kindvriendelijk restaurant (lees: met binnenspeeltuin en vier tv's) en dan toch maar op tijd in bed.

Een bijzondere vlucht op een bijzondere verjaardag voor mijn bijzondere vent!!









donderdag 29 augustus 2019

een spiekbrief op de Gawler Show

Het harmonieorkest waarin ik speel - Playford City Concert Band - is compleet op zijn gat aan het vallen. Al sinds april gaat het ledenaantal fors achteruit. Als gevolg daarvan konden we de voorbije maanden nergens gaan spelen. Als gevolg daarvan zijn de repetities saai (want doelloos). Als gevolg daarvan komen er nog minder mensen opdagen. Et cetera.
De groep geraakt nauwelijks nog uit de kosten, de weinige leden die komen opdagen moeten dus meer betalen, en de sfeer geraakt ondermaats. Ik denk er ook al langer over om er de brui aan te geven, maar dan halveer ik het aantal klarinetten en dat krijg ik dan weer niet over mijn hart.
Er komt waarschijnlijk wel verbetering in zicht, maar momenteel is het echt doodsaai.
Om een concreet voorbeeld te geven: we zijn wel gevraagd terug een musical te begeleiden (Beauty and the Beast deze keer), maar het is maar voor een beperkte bezetting; 11 muzikanten. De dirigent was luidop aan het nadenken om de groep te splitsen, maar ik vraag me af waarover hij het heeft. Meestal zijn er maar 13 mensen op de repetitie...

Ik was dus op zoek naar een alternatief en ik vond maar een ander orkest binnen rijdbare afstand, maar die hadden hun repetitie ook op woensdag. Lastig dus.
Groot was dus mijn vreugde toen iemand me aansprak over nog een ander harmonieorkest, repeterend op maandagavond, die nog klarinetten zochten!! AHA!
Ik nam daar zo snel mogelijk contact mee op en de eerstvolgende maandagavond stond ik bij hun op de repetitie.

De Redbacks heten ze (genoemd naar een giftige lokale spin). Het is een groot harmonieorkest en ze hebben een goede reputatie. Hun niveau ligt ook wat hoger dan dat van Playford.
Ze zochten nog klarinetten voor hun jaarlijkse cabaretshow. Ik heb daarin met veel plezier meegespeeld (moest hier en daar nog zichtlezen) en nadien werd gevraagd of ik graag bleef meespelen. Zo ja, dan werd eigenlijk wel verwacht dat ik ook auditie zou doen. Niet omdat ze me nog buiten wilden gooien, maar wel omdat het 'traditie' was.
Nou, mooie traditie. Toonladders tot 4 wijzigingstekens, een voorbereid stuk en dan nog zichtlezen. Konden ze niks anders verzinnen???

Ik wilde het zo gauw mogelijk achter de rug hebben en dus deed ik twee weken later mijn auditie. Ik had die toonladders knal uit mijn hoofd geleerd (mijn vroegere klarinetleraar vaag dankbaar voor het gedril van vroeger), maar ik kende ze alleen 'in volgorde'. Dus toen mij werd gevraagd of ik A Major kon spelen, sloeg mijn brein tilt. Ik had tien minuten nodig om uit te vogelen wat een A nu weer was en dan nog twintig minuten om de juiste wijzigingstekens te bedenken! Toen ik er eenmaal was, kwam de toonladder er wel roetsj-roetsj uit. Oef! :-D
Nog twee verzoektoonladders later kon ik dan mijn eigen stuk spelen. Ik had een studie van Brahms gekozen (eigenlijk voor cello). Ik kon het niet foutloos, maar met wat geluk was het toch niet bekend en het was alleszins leuk om te doen. Mijn publiek was in ieder geval onder de indruk en mijn hartslag kalmeerde terug toen de dirigent mompelde: 'ik had moeilijkere dingen moeten uitzoeken om te zichtlezen..." De dingen die hij had uitgezocht gingen vanzelf, oef!!!

Dus nu ben ik een ECHTE Redback - woehoe!

En dit orkest doet tenminste heel wat optredens. Na de cabaretshow was het volgende op het programma een optreden op de Gawler Show. Ze zouden daar gaan spelen als marching band.

De dirigent had me gezegd dat zij bij het marcheren wel alles uit het hoofd spelen. "Dat komt de presentatie ten goede." Ik had me daarover niet druk gemaakt, want ach. Zo'n mars is altijd hetzelfde. Als je weet in welke toonaard het staat en wanneer je op of achter de tijd moet spelen, ken je de helft van zo'n ding al.
Een week later werd de lijst rond gemaild van de stukken die gekend moesten zijn. Tien stukken. TIEN!! En er zat eigenlijk maar 1 mars bij, de rest was allemaal populaire muziek. Dammit!!

(voor wie het graag weet: Celebration - Feeling Hot Hot Hot - Live Louder - Can't Stop The Feeling - KC Medley - Semper Fidelis - Uptown Funk - Shut Up And Dance - YMCA - Happy)

Er moest dan natuurlijk gerepeteerd worden en het was heel typisch van "dit kennen we en zullen we gewoon doorspelen" wat eigenlijk dirigententaal is voor "hier wil ik een uur op werken".
En mij maakt het allemaal niet uit, maar ik vond het soms wel veel gemiep over details. De dirigent spendeerde vijf minuten lang aan twee accenten uit 1 maat die hij op een bepaalde manier wilde horen en hij hamerde erop dat iedereen dat zou noteren. Hij zei zelf; "Je mag de partituur niet gebruiken, maar dan staat het er toch op." Haha! Nou ik zou al blij zijn als ik die maat ongeveer zou spelen, laat staan die accenten ook nog eens.
Ik had best werk al die zooi uit het hoofd te leren. Gelukkig had ik opnames om mee te spelen... Het zijn niet alleen die noten, maar ook de structuur van het stuk, de herhalingen, de dynamiek, dan ook nog eens de accenten... etc etc. En al heel gauw kwam ik erachter dat ook bepaalde armbewegingen of beenbewegingen verwacht werden. Opzij stappen of ronddraaien en van die onzin. Pfoe, pfoe...
Ik zocht een nieuwe uitdaging - ik kreeg een nieuwe uitdaging!

Gelukkig kregen de arme newbies wel wat hulp en zo kreeg ik een goeie tip om een spiekbrief te maken voor op mijn klarinet. Op die manier moest ik dan toch de volgorde van de stukken niet onthouden.
Het werkte goed, die spiekbrief, alleen keek ik scheel en begon ik dus alsnog bijna aan het verkeerde stuk!

Afgelopen zaterdag was het dan zo ver: de Gawler Show!
Wij vertrokken wat vroeger zodat we er konden rondkuieren. Het bleek zoals de Adelaide Show te zijn, maar dan kleiner. Heel veel boerderijdieren, standjes allerhande (brandweer was natuurlijk heel populair bij ons jongens), kermisattracties, etenskraampjes, showbags vol rommel om te kopen...
En natuurlijk ook entertainment waarbij de Redbacks dan (letterlijk) hun beste beentje gingen voorzetten!
Mijn gebeden werden verhoord en ik mocht op de tweede rij staan en het was heel spannend, maar wel heel tof om te doen. Ik heb natuurlijk heel wat danspasjes gemist en er zullen ook wel wat accenten niet juist gespeeld zijn, maar soit. De dirigent stond toch achteraan dus met wat chance heeft hij het niet gehoord! :-D

In een brandweerwagen!

Prijsduiven kijken.

Koetje aaien.

Botsauto!

Nog een botsauto!

Rijles in een botsauto!

Treintje rijden.

Van het optreden van de Redbacks heb ik helaas geen foto (gevonden). Ik heb alleen maar filmpjes en dat ga ik jullie (en vooral mezelf) toch maar niet aandoen!
Bij deze dan een foto van mijn spiekbrief:



Ik had beter de toonaard er ook bij geschreven, maar dat bedacht ik me achteraf pas.

Na de show reden we naar Alison voor de allereerste buitenlandse logeerpartij van de kinderen!! Niet omdat Wouter en ik een rustige avond zouden hebben (hoewel we inderdaad lekker uit eten zijn geweest) maar wel omdat we zondagochtend heeeeeeeeel vroeg zouden opstaan!!







zaterdag 17 augustus 2019

koud, kouder, koudst

Wij lachen vaak met de Aussies die terminologie als "very cold" gebruiken zodra de temperatuur onder de twintig graden zakt en schaamteloos spreken over "freezing cold" als het onder de vijftien geraakt. Het is grappig om te zien hoe snel al het wintergerief uit de kast komt en hoe kinderen worden ingepakt in dikke jassen en mutsen. Het is natuurlijk maar wat je gewend bent en eerlijk gezegd lach ik deze winter al veel minder, omdat ik het zelf ook freezing cold vind!

Een man die ik zag op raadpleging had werk gevonden in de mijnen in Queensland. Elke week vloog hij op en af naar zijn werk.
"Het is daar zalig warm," vertelde hij me, "Het is veel warmer dan hier, maar klagen dat die mensen daar doen! Dan lopen ze daar rond in lange broek met een dikke winterjas, klagend over de koude. Ze zetten de verwarming op terwijl het toch nog 21 graden is!"
Ik moest stiekem lachen - een Aussie die commentaar heeft op raar Aussie gedrag!
En het is wel duidelijk dat de Aussies van Queensland NOG minder gewend zijn…!



donderdag 15 augustus 2019

't is gebeurd

Twee dagen geleden ging ik 's morgens lopen en het was best fris. De hemel was dan ook volledig open (en nog donker).
Een van mijn vaste routes loopt langs een riviertje (nu is dat een riviertje, in de zomer is het gewoon een droge bedding) die in een klein dalletje stroomt. Er hing heel wat ochtendnevel boven het water en toen zag ik - tot mijn stomme verbazing - rijm! Er was rijm op het gras en rijm op het houten bruggetje boven het water.
Ik ben even gestopt om te voelen of ik me niet vergiste.
Rijm door de ochtendnevel had ik nu hier rond Adelaide nog nooit gezien! Maar kijk… het kan dus!!

(vandaag overdag 20 graden, van rijm is in de verste verte geen sprake meer)

zondag 4 augustus 2019

beware: noisy miners

Australia heeft een bijzondere reputatie wat fauna betreft. Behalve koddige koala's zijn er ook giftige slangen, stekende kwallen, levensgevaarlijke krokodillen, dodelijke spinnen, et cetera et cetera. Muggen met enge ziektes, kangoeroes die agressief uit de hoek komen, kasuarissen die een mens halfdood kunnen schoppen enzovoort en zo verder.

Maar waar je weinig buitenlanders over hoort panikeren en Aussies wel (met reden) schrik van hebben, zijn vogels!

Toen we nog in Glenelg woonden, zat het er bij wijlen vol magpies. Die kunnen heel agressief reageren als ze beginnen nesten of kuikens hebben en je nadert ongevraagd hun nest. Ik heb er zo eens eentje keer in mijn haar gehad tijdens joggen. Ik zou de ervaring niet aanbevelen.

Hier in Mawson Lakes zitten niet zoveel magpies, maar wel veel noisy miners.
Nu heb ik de afgelopen week al heel wat agressieve noisy miners gezien. Zit er een grote raaf ergens op een pad, komt daar zo'n kleine miner aangevlogen en hoewel die raaf duidelijk een paar maten groter is, krijgt dat beest er flink van langs. Een roze cockatoo in de lucht werd aangevallen door twee noisy miners en kon ternauwernood ontsnappen.
Ze zijn aan het nesten - zoveel is duidelijk!




Ik heb het zelf al een paar keer meegemaakt dat ze vlak langs mijn hoofd kwamen zoeven terwijl ik aan het lopen was. Niet echt iets dat helpt om de hartslag onder controle te houden.
Ik vertelde het dit van de week tegen Wouter en hij had eigenlijk nog niks gezien. De volgende dag staat hij met de fiets te wachten tot hij kan oversteken, geritsel in de struik en POK een noisy miner tegen zijn fietshelm.


Agressieve beesten zijn het! Ze maken van elke wandeling een riskante onderneming.

Dus kom gerust langs - iedereen welkom. Maak je geen zorgen over slangen of spinnen, maar kijk uit voor de vogels!




(foto's van internet geplukt)

donderdag 1 augustus 2019

zo ver is het al gekomen

Anderhalf jaar geleden spraken de kinderen amper een woord Engels.

Het is al zo ver gekomen dat ze normaal spelen in het Nederlands, maar zodra de gemoederen oplaaien en er ruzie ontstaat, ze overschakelen naar Engels.
Ik weet niet waarom. Misschien is dat makkelijker ruzie maken. Misschien vraagt Nederlands een bepaalde inspanning die dan wegvalt.

Het is al zo ver gekomen dat Joachim zijn favoriete uitspraak 'what the heck' is. Altijd als hij verbaasd is. What the heck?? Heel bijzonder om te horen (hij heeft het van Jonathan geleerd).

Het is al zo ver gekomen dat Benjamin Wouter verbetert op zijn uitspraak. Wouter leerde Joachim dat een lepel een spoon is, maar aldus Benjamin was de uitspraak verkeerd. Het is niet echt spoen, maar hier zeggen ze meer spuun. Hij moest het meerdere keren zeggen voordat Wouter het juist had.
Ik weet niet zeker of het Aussies of Zuid-Aussies is, maar het was wel een bijzonder moment. De kinderen weten het al beter.

Zo ver is het dus al gekomen.