zaterdag 15 oktober 2022

Woomera

 Vrijdag namen we afscheid van Coober Pedy en was weer een rijdag, maar niet met een spectaculair aantal kilometers. 
We stopten onderweg aan Lake Hart - een zoutmeer. Heel vreemd. Er was een zandstrand, maar het zand was keihard en zout. Er groeiden wel planten en zelfs bloemen, geen idee hoe die daar overleven!

Het landschap wisselde tussen schraal en minder schraal.
We zagen veel dode beestjes langs de kant van de weg (hebben al zowat alles gezien van dode kangoeroes, tot dode dromedarissen en dode koeien), maar gelukkig zagen we ook wat levende. Er wandelden emoes langs de kant van de weg! :-)
Soms wat heuveltjes, vaak was alles plat. Gras, struiken, hier en daar een boom.

In de vroege avond arriveerden we in Woomera (spreek uit: WEH-meh-ra).
Na de tweede wereldoorlog zat het leger hier op een geheime basis raketten uit te testen. Later werden er satellieten gelanceerd. Nu zit het leger er nog steeds, maar het dorp is wel 'open' en iedereen mag erin rondrijden.
Onze camping leek wel een oude legerkazerne! Een barak voor de toiletten, een barak voor de 'bar', de receptie zat in een soort schoolgebouw.

We zagen er 's avonds een prachtige zonsondergang boven de eindeloze outback en 's nachts een geweldige sterrenhemel (voordien lukte dat niet zo goed met die sterrenhemel omdat de maan aanwezig was op de verkeerde momenten).

Vandaag deden we eerst wat sightseeing in Woomera.
In het touristencentrum waren er twee tentoonstellingen, eentje over het leven vroeger in Woomera en de ander over het lanceren van satellieten. Heel positief voorgesteld allemaal, het leek wel een paradijs daar in Woomera.
Buiten waren er nog twee sites waar je replica's van de raketten kon bewonderen.
Ik vond het wel de moeite. Zou er niet speciaal 1000km voor rijden, maar als je er passeert, kun je net zo goed in Woomera stoppen en rondkijken. Voor zo'n klein gehucht te zijn, hadden ze best veel voorzieningen! (maar ja, defensie heeft geld!)

Verder naar het zuiden via de Stuart Highway, op naar Port Augusta.
Onderweg trokken we nog wat landschapsfoto's van de outback, daar kwam nu bijna een einde aan.
In de namiddag arriveerden we in Port Augusta en daar gingen we dan eerst wandelen door de Botanische tuin. Intussen was het best warm en waren onze gevleugelde vrienden (vliegen...) ook weer van de partij.

's Avonds gingen we uitgebreid uit eten om onze laatste vakantieavond te 'vieren'.
Morgen rijden we naar huis en gaan we de motorhomes weer afleveren. Ria en Josee blijven nog een weekje in Adelaide, maar we gaan veel minder tijd samen hebben, want voor ons begint het leven (werk/school) weer op maandag...
Gelukkig kunnen we morgen nog een eindje roadtrippen. Bijna 4000km op de teller intussen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten