dinsdag 26 januari 2021

einde vakantie

Vandaag was het hier de laatste dag van de zomervakantie - en tegelijk de meest controversiële feestdag van het jaar.

Op Australia Day wordt de aankomst van the First Fleet in Sydney herdacht - de start van de kolonisatie - en het is de grote nationale feestdag. Voor de oorspronkelijke bewoners valt er echter weinig te feesten op deze dag en dus is er elk jaar opnieuw heisa over het al dan niet veranderen van de datum.
Traditiegetrouw zijn er in vele steden protestmarsen, met als dit verschil dat in anno 2021 de protestanten worden opgedeeld in bubbels van 100 personen.

Op 1 januari is er een woordje veranderd in het nationale volkslied. "For we are young and free" is gewijzigd naar "For we are one and free". Je kunt inderdaad een natie van 60.000 jaar oud moeilijk nog jong gaan noemen.
Een verandering in de nationale feestdag komt er vooralsnog niet. Een paar dagen terug zei de premier nog dat 'het voor die mensen aan boord van de first fleet ook niet gemakkelijk geweest is' en daarmee was de kous voorlopig weer af.
De nieuwszender die ik volg, gooide het dan weer over een andere boeg. In aanloop naar vandaag berichtten ze over "Australia Day / Invasion Day".
Verander niet de datum, maar verander de naam. Ook een strategie. Plots is het ongepast om vuurwerk af te schieten en grote party's te organiseren op een dag als Invasion Day.

Genoeg stof voor discussies vandaag want er is ook controverse over een award die werd uitgedeeld. Op Australia Day / Invasion Day worden er onderscheidingen uitgedeeld aan verdienstelijke Aussies, dat gaat van simpele oorkondes tot echte medailles. Ik weet er het fijne niet van, moet ik toegeven.
Een dame die al een onderscheiding had ging een grotere onderscheiding krijgen en dat kon volgens sommigen niet door de beugel. De dame in kwestie was een zeer verdienstelijke tennisster in haar jonge jaren, maar verschuilt zich heden ten dage achter de bijbel en het recht op vrije meningsuiting om same sex lovers en transgenders door de modder te sleuren. Het is niet omdat je een tennisbal over een net kunt kloppen dat je de zelfmoordcijfers bij transgenders moet blijven stimuleren - dat is mijn mening.
Een vrouw gaf haar award terug, iemand anders weigerde zijn oorkonde te ontvangen en zo hebben we nog ander nieuws dan de covidcijfers en datumdiscussies.

Morgen start het schooljaar opnieuw en dat is hier het nieuws dat van tel is.
De kinderen hebben er best zin in, ze waren de vakantieopvang van OSHC precies helemaal beu.
Jonathan gaat naar jaar 5 en heeft een meester die nieuw is op school. Hij heeft het in zijn hoofd dat ze de eerste drie weken alleen kennismaking gaan doen. 
- Jonathan, dat kan niet.
- Jawel, de meester had dat gezegd!
- Hij zei waarschijnlijk 'de eerste drie uur'.
- Nietes! Drie weken!
We zullen zien.
Benjamin heeft twee jaar dezelfde juf gehad, maar verandert nu toch. Hij start jaar 4 in een 3/4 klas.
Joachim gaat naar jaar 1. Dat kind schrijft en knutselt graag en het was grappig om te zien hoe meerdere letters over verloop van de vakantie naar hun spiegelbeeld draaiden. Op zeker moment schreef hij zijn hele naam in spiegelbeeld. Ik weet niet of dat te maken heeft met zijn linkshandigheid of zijn artistieke brein, maar het is tijd voor school om de boel terug om te zetten. Zijn juf heet Govinden-Essop maar is beter bekend als Miss E. Handig.

Een spannende dag morgen! De uniformen zijn gestreken, de boekentassen staan gereed en morgenvroeg zijn we klaar voor de nieuwe routine.



4 opmerkingen:

  1. Ergens is Australië dan nog iets beter bezig dan USA? Niet?
    Want daar is thanksgiving etc nog niet zo fel in vraag gesteld. terwijl ook daar de inheemse bevolking even hard heeft geleden als in Australië? Het fijne ken ik er ook niet van, interessant om het vanuit jouw standpunt te lezen. Jouw mening over die tennisspeelster is er boenk op. Niemand kan het beter zeggen... tragisch

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En succes op school voor de mannen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En het schooljaar goed ingezet? Bram heeft weer hard gelachen met alle verhalen en met een half oog komen kijken naar de foto's en dan snel weglopen. Terwijl het daar 40 graden is, is hier de eerste sneeuw gevallen. Wij zijn ook weer in een volgende coronagolf aan het terechtkomen, dus kunnen alleen maar dromen over vakantie. Maar iedereen hier gezond en oke. Dikke knuffels . Bram

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blij dat jullie een fijne vakantie hadden, en een goed nieuw schooljaar gewenst aan iedereen!

    BeantwoordenVerwijderen