donderdag 1 oktober 2020

groetjes uit Rawnsley

Burra is een dorpje met een mijnwerkersgeschiedenis. In Australie zijn mijnen nog steeds een belangrijke bron van inkomsten (ik heb meerdere patienten die in een mijn werken, die nemen het vliegtuig naar hun werk, best grappig), maar niet meer in Burra want daar vonden ze alleen koper in de grond en dat was financieel op den duur niet meer interessant.
Bij de toeristische dienst van Burra kun je een sleutel in bruikleen halen en daarmee kun je dan meerdere historische sites gaan bezoeken. Wij hadden daar geen tijd voor omdat we ver moesten rijden vandaag, maar geo caching heeft ons gered.

Terwijl Wouter naar de winkel was, hebben de jongens en ik nog een geo cache gevonden in een parkje (vondst door Benjamin) en toen bleek er tweehonderd meter verder nog een te liggen, dus die gingen we dan ook maar eens zoeken.
Dat bleek dan bij een oude mijn te zijn en uiteindelijk kon je daar best een groot stuk van bezoeken zonder sleutel. Een meevaller dus!
We hebben er wat rondgekuierd tussen de ruines en wat bordjes gelezen en ons vergaapt aan de diepe put. De geo cache hebben ook nog gevonden.

Daarna gingen we toch maar eens op pad. Het rijden was heel, heel saai. Echt niks te zien onderweg.
 

's Middags zijn we nog gestopt voor een lunch in Peterborough en dat bleek dan een oud spoorwegdorpje te zijn. Natuurlijk ligt er nog steeds een spoorweg, maar de industrie is er wel wat stilgevallen. Je kon echter nog een gerestaureerde locomotief bewonderen en van een wagon hadden ze een klein museum gemaakt. Daarin kon je dan alles nalezen over het ontstaan van het dorp en dat is best bijzonder. Ze hadden namen en foto's van de eerste (Westerse) families en hele verhalen over hoe die het dorp hebben uitgebreid. Dat is toch een uniek stuk geschiedenis dat je in Europa niet vaak hebt, gok ik.

We hebben er opnieuw twee geo caches gevonden en die waren echt verschrikkelijk klein. Dus ik was er wel trots op dat we die hadden.

Verder was het vandaag een erg warme dag dus bij een stop in Hawker bij een tankstation, hebben we ineens een ijsje gegeten.

Nu zijn we dus in de Flinders Ranges en het is hier erg mooi - al vind ik het maar zelf.

Jammer dat de maan zo vol staat, anders was de sterrenhemel helemaal prachtig geweest. Je kunt niet alles hebben. :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten