maandag 12 november 2018

Santa claus is coming to town!

Zaterdag was het hier in Adelaide stad DE Christmas pageant.
Al wekenlang kreeg ik vragen of we de parade vorig jaar gezien hadden (nee dus, we arriveerden later) en of dat we dan dit jaar gingen kijken (ja dan maar).

Van de locals werden we overstelpt met instructies en het kwam altijd neer op hetzelfde: op tijd klaar staan, krijt meenemen, stoeltjes meenemen.
Op de radio kwamen mensen aan het woord die op 5u in de ochtend al een plekje gingen bezetten en dat leek me lichtelijk overdreven, maar het geeft wel weer hoe belangrijk die parade is.

Kampeerstoeltjes hebben we niet, stoepkrijt was ik dan gauw gaan kopen en we zouden ons best doen op tijd klaar te staan. De parade begon om 9u30 dus de trein nemen van 8u leek ons ruim voldoende.
Iedereen op tijd uit bed, alle spullen inladen (dekentje, water, koekjes…), de auto in... en de auto wilde niet starten. Tik-tik-tik en verder niks. Aaaargh!!!

Nu ja, beter een zaterdag dan een werkdag zeker??
We sprongen gauw gepakt en gezakt op onze fietsen en we haalden nog net op tijd onze trein.

Eenmaal in Adelaide stad wandelden we dan naar het begin van de parade - de locals hadden ons dat aangeraden omdat het daar minder druk was.
Dat zal wel kloppen, maar ook alleen in de context waarin 'minder druk' betekent 'toch nog steeds heel erg druk'.

Onderweg kwamen we nog agenten tegen die blauwe politiekerstmutsen stonden uit te delen. Ja, dat vonden de kinderen natuurlijk schitterend….!!


Uiteindelijk vonden we een plekje achter andere gezinnen met kinderen, legden er mooi ons dekentje neer (geen stoeltjes, maar soit) en dan konden de mannen beginnen kleuren met stoepkrijt.
Dat hoort nu eenmaal zo in Adelaide, terwijl je wacht op de kerstman teken je met krijt. Alle straten stonden vol kunstwerken! Wie zijn wij om die traditie in vraag te stellen??





Niet veel later nam de spanning toe, werden dekentjes weggevouwen en stoeltjes opengeklapt want de parade ging beginnen!
Nou dan ben je blij dat je dus tussen Aussies staat die vriendelijke en sociale mensen zijn. Die helpen alle kinderen aan een goeie plek om te kijken - ook als het niet hun eigen kinderen zijn. Die blijven rustig, gaan niet dringen. Die maken een random praatje met onbekenden over het weer van de afgelopen dagen.

De parade zelf bestond uit talloze praalwagens (doorgaans reclame voor speelgoed natuurlijk) afgewisseld met marcherende fanfares, heldhaftige dansers en heel erg veel clowns. En iedereen maar zwaaien en happy Christmas roepen. Er waren natuurlijk veel praalwagens compleet met nepsneeuw en nepsneeuwmannen en dan vroeg ik me soms af hoeveel van de aanwezige kinderen eigenlijk al echte sneeuw ervaren hadden.
De stoet duurde lang - anderhalf uur!







Het moment supreme was natuurlijk Father Christmas in zijn nepsneeuwpraalwagen compleet met neppe rendieren. Alle kinderen gingen compleet uit hun dak (die van ons ook).


Daarna was het opruimen, nog een hotdog eten en dan maar terug naar huis. De RAA gebeld (plaatselijke touring) en uiteindelijk een nieuwe batterij in de auto laten steken.

Nu is het kerstseizoen hier dus officieel van start gegaan met onvermijdelijke kerstliedjes op de radio, redelijk nutteloze kerstlichtjes (zon gaat pas om 20u onder) en hele hopen nepsneeuw!!!



1 opmerking:

  1. Bram vond de foto's weer super. Hier staat ondertussen een cd van sinterklaas op want die gaan we eerst laten komen voor wij aan Kerstmis beginnen!!

    BeantwoordenVerwijderen