vrijdag 26 januari 2018

Not So Happy Invasia Day

Happy Australia Day!

Jaja, vandaag lag het hele land plat en was het groot feest voor de Nationale Feestdag.
In tegenstelling tot bij ons is het een echte feestdag. In de stad zijn er gratis concerten en vuurwerk. Men gaat op zoek naar de meest verdienstelijke Aussies van het jaar en alle immigranten die het burgerschap hebben gekregen, krijgen hun finale documenten. Wie er niet van wakker ligt, nodigt gewoon zijn kameraden uit en houdt een barbecue.

Hier in Gawler was er gratis ontbijt en daarna ook huldiging van de meest verdienstelijke inwoners en nieuwe inwoners. Omdat er geen enkele reden is om gratis eten af te slaan, gingen we natuurlijk kijken.
Het ontbijt begon om 7u en wij waren er om een verdienstelijke half 9... bijzonder te laat! Het enige wat we nog konden meepikken was een stuk Lamington (Aussie cake en erg lekker!!!) en een ijsje. De mannen vonden het niet erg. Wie wil z'n dag nu niet beginnen met cake en ijs?




Er heerst trouwens wel enige controverse rond deze nationale feestdag.
Er wordt immers herdacht dat op 26 januari 1788 de eerste Britten het toekomstige Sydney bereikten en Australia ontdekten. Misschien wel een feestdag waard voor de Britten, maar toch ook iets minder interessant voor de Aboriginals.
Nu zijn er dus meerdere meningen over Australia Day. Sommigen spreken over Invasia Day, houden protestmarsen en rouwen in plaats van feesten.
Anderen vieren ten volle omdat de Britten tenminste beschaving in het land hebben gebracht.
Nog anderen vinden dat ze het verleden moeten laten rusten want gebeurd is gebeurd, dus samen feesten is het beste om te doen.

Hoe je het ook draait of keert, Aboriginals zitten in een heel lage socio-economische klasse. Er is een groot project "close the gap" dat probeert meer gelijkheid tussen de burgers te brengen. Als buitenstaander lijkt de kloof mij toch groot genoeg... Om maar een detail te noemen: bij ons in het medisch dossier staat onder meer iemands nationaliteit vermeld. Een Aboriginal is een Aboriginal. Een andere Aussie is Australian.
Op alle overheidsdocumenten zijn aparte vakjes om aan te duiden dat je Aboriginal bent, maar vaak is er ook een vakje dat je kunt aankruisen als je het niet wil vermelden. ?
De Aboriginals hebben trouwens ook een andere vlag dan de nationale vlag. Een die je niet overal ziet wapperen vandaag...

Ik vind dat de Aussies wel reden hebben om te feesten, maar misschien is 26 januari niet het beste en meest inclusieve moment. Als totaal irrelevante tijdelijke visumhouder steun ik de Change The Date beweging. ;-)

Na ons geweldig gezonde ontbijt zijn we dan naar ons nieuwe huisje gereden en daar kwamen we tot de minder interessante vaststelling dat we een probleem hebben met de elektriciteit. De lichten doen het wel, maar de stopcontacten niet.
Volgens Wouter een probleem van de differentiaalschakelaar.
Na wat gepruts en geloop doorheen het huis kwam hij tot de vaststelling dat hij het niet zelf kon oplossen (wegens gebrek aan materiaal natuurlijk.. kuch) en dus hadden we een probleem.
Als huurders mogen we niet op eigen initiatief gaan klooien, maar moet alles via de makelaar verlopen. Leuk, alleen is de makelaar natuurlijk niet bereikbaar op een feestdag. We hadden nummers gekregen voor noodgevallen en omdat mijn imaginaire diepvriezer aan het ontdooien was, belde Wouter het noodnummer van de elektricien. Antwoordapparaat.
Mailtje sturen en gelukkig kwam er uiteindelijk antwoord. Met een beetje chance kan de mens morgen komen kijken en met nog meer chance is het maar een kwestie van die schakelaar vervangen.
Met minder chance zitten we straks in een huis dat geen enkel werkend stopcontact heeft. (en langer in Gawler rondhangen is geen optie omdat de afstand naar school te groot is)
Wat is het leven toch spannend.

Om af te ronden nog foto's van de avond.
Hoezo onze jongste zoon is rotverwend???







2 opmerkingen:

  1. Gelukje voorde jongens alsde diepvriezer het niet meer doet. De vriezer leeg eten. Wel teverstaan ij.�� Of hebben jullie alleen maar netjes brood in de vriezer.
    Zo zie je, ieder land heeft zijn eigen problemen.
    Geniet van het weekend.
    Grtjes Liana

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas voor de jongens was al het ijs uit de vriezer al op en zit/zat die netjes vol brood en kaas voor op de pasta :).

    Groetjes
    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen