woensdag 30 april 2025

stemmen uit de cel

 Komende zaterdag zijn hier federale verkiezingen.
Ik had verwacht dat de straten vol affiches zouden hangen en de brievenbus zou uitpuilen van de folders - maar niets van dat alles. Toen er 1 zitje gekozen moest worden voor de gemeenteraad, was er meer te zien dan nu!!
Op het nieuws praten ze er natuurlijk over, er zijn debatten tussen de twee leiders (de huidige premier en zijn voornaamste uitdager) en analyses over de verkiezingsbeloften ("Wij gaan x doen!" - "Wij ook!") maar daarmee hebben we het dan ook gehad.
We hebben welgeteld een foldertje in de bus gevonden en in het straatbeeld van Greenwith is er niks te beleven. Misschien is het in Adelaide stad anders, maar hier is het stil.

Het irriteert me wel een beetje dat er ook geen uitleg in de bus is gevallen over de verkiezingen. Het zou toch handig zijn, zeker voor ons beginnelingen. Waar stemmen, hoe stemmen, op wie stemmen. Nope, je moet het allemaal maar zelf bekijken.

Er zat wel een lijst in de bus met uitleg over 'vervroegd stemmen per post' en wie daarvoor in aanmerking komt. Voorspelbare redenen, zoals verblijf in het buitenland, opname in het ziekenhuis, afgelegen woonst, etc, etc. Maar ook "gevangenen die een straf van minder dan drie jaar uitzitten". Die mogen stemmen per post.
Om de drie jaar zijn het verkiezingen. Betekent dat dan dat gevangenen langer dan drie jaar in de cel niet mogen stemmen? Ik zocht het op en inderdaad! Wie langer dan drie jaar vast zit, mag niet stemmen. (link)
Is dat niet vreemd? Ik vond dat vreemd.
Hebben gevangenen geen recht op een mening dan?

Ik vroeg me af hoe het in Belgenland geregeld was.

Daar is het natuurlijk nog mooier. Gevangenen mogen zeker stemmen, maar ja, het is praktisch nogal moeilijk. Dus eigenlijk gebeurt het niet echt en dat is dan ok.
Dat vind ik dan ook weer typisch Belgisch!!

In de praktijk wordt dit stemrecht echter zelden gebruikt omdat gedetineerden worden geconfronteerd met verschillende obstakels. Bovendien is de Belgische situatie niet vrij van contradicties: enerzijds is de administratie van oordeel dat gedetineerden zich kunnen informeren en zelf de nodige stappen kunnen ondernemen om hun stemrecht uit te oefenen. Aan de andere kant erkent het Kieswetboek de bijzondere situatie van gedetineerden en gaat het uit van de veronderstelling dat zij niet in staat zijn om aan de verkiezingen deel te nemen. Gelet op het ontbreken van maatregelen om de geïnformeerde uitoefening van het stemrecht aan te moedigen en te ondersteunen, kan van gedetineerden niet worden verwacht dat zij massaal deelnemen aan de verkiezingen. (bron)

Niemand zal hiervan wakker liggen met alle zooi die al aan de hand is in de wereld, maar toch vond ik het frappant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten