woensdag 27 oktober 2021

de stok en de wortel en de covid vaccinatie

 Na een heel aarzelende start kunnen we toch wel trots zijn op de Aussies die zich nu massaal laten vaccineren. We zitten nu - nationaal - op bijna 75%* die een dubbele prik heeft gehad en 87% die al 1 prik heeft gehad. Vooral die 87% vind ik bemoedigend, want dat betekent toch dat we op een hoge vaccinatiegraad gaan eindigen.

We krijgen alle cijfers hier ook per staat geserveerd.
Het ACT (Australian Capital Territory, de staat van Canberra) gaat hard, ruim 95% heeft al een z'n eerste prik gehad en ruim 90% is dubbel gevaccineerd. Impressionant!
Ons SA doet het redelijk, 80% enkel en 63% dubbel.

Ik merk het ook aan m'n patienten, waarvan de meeste twijfelaars intussen wel over de streep zijn en mij vol trots komen zeggen dat ze gevaccineerd zijn. Ik krijg meer normale vragen en minder paniekerige statements.
Vorige week had ik er nog wel eentje die advies kwam vragen over haar pijnlijke pols, want ze ging van werk veranderen. Ze is vroedvrouw, maar ging terug naar haar eerste beroep - kapster - "Want ik moet me laten vaccineren en daar doe ik niet aan mee, dat is 'coerctive control' en 'pesterijen' en ik wil er trouwens NIET over praten want dan hebben we toch maar ruzie." En daar moest ik echt hardop om lachen.

Deze dame zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen trouwens, want vaccinatie wordt heel, heel veel verplicht. Elke staat doet zo'n beetje z'n eigen ding, maar de lijst van mensen die een vaccinatie MOETEN krijgen, wordt elke dag langer.
Hier in SA is het vooral iedereen in de zorgsector, maar niet alleen de typische verzorger en verpleger, maar iedereen die ook maar iets in de zorg uitspookt, zelfs al is het maar van ver. In Victoria (de staat van Melbourne) is het daarboven ook nog iedereen in de bouw, iedereen die een essentieel beroep heeft, iedereen met een contactberoep (jep, ook kapsters), enzovoort. Verplichtingen zijn er voor het onderwijs, voor winkelpersoneel en dan daarboven hebben veel bedrijven de steun van de overheid om hun werknemers verplicht te laten vaccineren.
En wie niet wil, weet waar de deur is.

Tegenover de verplichtingen is er dan de belofte voor meer vrijheden. En een deel daarvan is 'gedeelde' verantwoordelijkheid. Als in "wanneer 80% van onze staat volledig gevaccineerd is, dan stoppen we de lockdown" maar er is ook de individuele vrijheid, "je mag alleen op restaurant als je dubbel gevaccineerd bent".
De overheid van SA heeft beloofd de internationale grens te openen als we 90% dubbel gevaccineerd hebben. Aftellen maar. De grens overgaan kan alleen voor wie gevaccineerd is, zelfs al is het 'maar' een interne grens
Ze zeggen dat covid de epidemie van de ongevaccineerden wordt en zo ook zullen de vrijheden van de gevaccineerden zijn.

Komt er veel protest op al deze maatregelen? Nee, eigenlijk totaal niet. De Aussies zijn brave mensen...

En met de verplichtingen en de beloftes gaan de vaccinaties de hoogte in!


* Alle cijfers zijn voor de bevolking van 16 jaar of ouder

2 opmerkingen:

  1. Wacht. 'Aussies zijn braaf". Tag: "rare jongens die Aussies".
    Wat betekent dat voor jullie visum? ZIJN DIE OP DE HOOGTE WAT JIJ OVER JE BIJNA-LANDGENOTEN SCHRIJFT??????
    ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het blijft toch een cultuurschok hoe die Aussies NIET meteen naar achterpoortjes zoeken. :-D

      Verwijderen