maandag 9 augustus 2021

The census

 Eerst zagen we reclamespotjes op tv en nadien verscheen er een brief in de bus. Intussen volgden er nog meer spotjes op radio/tv en artikeltjes in het nieuws - deze keer ook vergezeld met waarschuwingen over boetes bij laattijdig indienen.
Morgen is de grote dag, de dag van the census.

Een volkstelling! The Australian Bureau of Statistics doet dit kennelijk elke vijf jaar. 
We kregen dus een brief in de bus met een code en instructies om online de census in te vullen. Een aanvraag voor een papieren versie is mogelijk (en wordt kennelijk naar sommige adressen sowieso gestuurd).
De grote dag is 10 augustus, maar je kon de vragenlijst eerder doen (we deden ze vandaag) met dan in gedachten hoe 'de situatie' is op 10 augustus.

Ik stel me heel veel vragen bij de garantie op privacy. Als de brief op ons adres komt, met een unieke code om in te loggen en ze vragen vervolgens alle namen van bewoners - dan weten ze volgens mij alles?
En meer dan alles.
Vragen over afstamming, taal die thuis gesproken wordt, religie (als iemand mij even kan uitleggen waarom 'atheisme' onder 'other' valt en niet gewoon 'no religion' is), educatie, werk, loon, aantal auto's voor de deur, aantal slaapkamers in het huis. En dan vooral die vragen over het werk waren eindeloos, echt eindeloos. Ik werd er chagrijnig van.

Dit is dan zogezegd HET moment om te weten 'waar het land staat', hoeveel mensen er zijn en hoe ze zich cultureel identificeren, maar het gros van de vragen zijn economisch gericht. Ze willen eerder weten 'waar het geld zit'.
Wat een gemiste kans om te peilen naar mentaal welzijn of tevredenheid over de politiek of toekomstdromen of zelfs naar de vaccinatiebereidheid.

Het invullen van de census is verplicht en er staan boetes op nalatigheid. Als tijdelijke visumhouders kleuren wij natuurlijk netjes binnen de lijntjes.
Op het eind kwam de vraag of de data met naam en toenaam gepubliceerd mochten worden na 99 jaar. 
Ik vond het heel optimistisch om te veronderstellen dat al de data na 99 jaar nog niet gehackt zouden zijn. Heb toch maar 'no' aangeklikt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten