dinsdag 19 mei 2020

zeg ns aah

Gisteren ben ik voor het eerst naar een Australische tandarts geweest.
Nee, nee, het is niet zo dat ik al 2,5 jaar geen tandarts meer gezien heb, maar vorig jaar ging ik naar mijn Belgische tandarts tijdens ons verlof en ik was van plan dat dit jaar weer te doen in april, maar aangezien reizen momenteel iets of wat lastig is, had ik een plan B nodig.

Voor kinderen is het Australisch systeem genereus. Medicare (de standaard Aussie ziekteverzekering) betaalt alles voor kinderen (tandzorg, geen orthodontie) en ze komen zelfs met een soort tandartsmobiel naar school. Dan krijg je van school een brief die je moet ondertekenen om toestemming te geven en op een dag komen ze dan thuis met een brief van de tandarts met het resultaat. Langs de ene kant is het handig, langs de andere kant heb je natuurlijk geen kans om iets aan de tandarts te vragen.

Voor volwassenen is het andere koek. Alleen mensen die een of andere overheidssteun krijgen, kunnen terecht bij een publieke tandarts zonder extra kosten. Alle anderen moeten ALLES zelf ophoesten. En het is niet zo dat die publieke tandartsen niks om handen hebben - de wachtlijsten zijn maandenlang.
Dus ja... veel tandartsen hebben afbetalingsplannen... en veel mensen hebben een mond vol problemen...

Wij hebben Medicare (omdat er een Belgisch-Australische overeenkomst is geregeld), maar het is maar een halve Medicare, dus we missen toch een aantal terugbetalingen. Zoals de tandarts voor kinderen. Niet dat dat nu zoveel geld kost, maar ik heb ook al lang gezien dat dat publieke systeem hier voor geen meter werkt (wachtlijsten van JAREN om een specialist te zien) dus hebben we een paar maanden terug een private ziekteverzekering afgesloten die zowat alles dekt.

Met een prive verzekering kan er veel meer veel sneller, maar je bent wel gebonden aan de zorgverleners waar ze mee samenwerken. Als ik naar een willekeurige tandarts ga, betaal ik toch een oplage. Als ik naar een kliniek ga die met de verzekering samenwerkt, betaal ik niks. Met medische specialisten, kinesisten, brillenwinkels... idem. Zo gaat dat nu eenmaal.

Ik dacht "een tandarts is een tandarts" en dus ging ik braaf naar een van hun klinieken. Omdat ik er voor de eerste keer kwam, werden er gigaaaantisch veel foto's getrokken dus ik heb mijn straling voor dit jaar wel weer binnen. Ze deden een tandnazicht en een soort van kankernazicht, beetje gek. Het was een chique kliniek hoor en ze waren met twee aan me bezig, een tandarts en een assistente (denk ik) en boven mijn hoofd hing een tv aan het plafond waar net een quiz te zien was. Ik vond het alleen jammer dat ze alleen een nazicht deden en dat ik voor een reiniging nog eens moest terugkomen, maar soit. Als ik intussen tv kan kijken, is dat niet zo saai.
Ik zit hier nu in ieder geval ook weer in het systeem en het heeft me voorlopig geen extra geld gekost. (behalve de dure maandelijkse afbetaling van de verzekering, ssssst, haha)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten