vrijdag 27 september 2019

snake alert

Een levende slang zien staat hier nog steeds hoog op mijn verlanglijstje. Ik was dan ook dolenthousiast toen ik gisteren hoorde dat er hier een slang praktisch in onze achtertuin zat!!
We hebben niet echt een tuin, meer een koertje omgeven door plantjes. Achter de planten is een laag hek en daarachter is dan een wandelweg naast wat groen en een riviertje.
De kinderen waren buiten aan het spelen toen enkele wandelaars Wouters aandacht probeerden te trekken. Ze hadden een slang gezien in de bosjes rond ons hek!
Wouter is komen kijken, maar heeft de slang niet kunnen vinden. (misschien maar goed ook of ik was stikjaloers geweest). Ik heb zelf deze namiddag nog rondgekeken, maar ook niks.
Een paar avonden terug zat er hier een klein kikkertje in de woonkamer. Wie weet straks een slang! We blijven hoopvol - ooit zie ik zo'n beest in het wild. :-D

On another note...

Vanmorgen riep Jonathan uit "Dat heb ik nooit gehebt!" en later kwam Joachim langs met een bot kleurpotloodje "Ik moet deze sharpen" dus ja…. hoog tijd voor schoolvakantie en een taalbad Nederlands!

Twee weken verlof hebben de kinderen. En naar goede gewoonte zijn we dan weg - vrij spel dus voor alle beestjes in de buurt.
Zaterdag vliegen we naar Perth en dan gaan we rond Perth rondtrekken met een motorhome - de zuidwestelijke hoek van het land. Blogjes zullen afhangen van eventuele wifi ter plaatse. :-)



zondag 22 september 2019

diploma!!

In Australia mogen komen werken heeft wat voeten in de aarde gehad. Gewoon een kopietje van mijn diploma's opsturen was natuurlijk ruim onvoldoende. Ik heb een heel epistel moeten doorsturen over de eindtermen en eindexamens van het Belgische huisartsencurriculum (kon gelukkig ook online veel vinden) en ook meerdere attesten moeten opvragen bij de KU Leuven zelf. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld mijn scores over alle verschillende eindexamens! Kwam ik dus na tien jaar zo te weten. Ik vond hier en daar nog stoffige documenten op de computer over mijn thesis - en wat ik niet had, verzon ik dan maar.
Toen de hele papierwinkel na een paar maanden was goedgekeurd, moest ik nog een medisch examen doen.
Oorspronkelijk ging dat niet eens vanop afstand, maar speciaal voor mij maakten ze dan een uitzondering. Het was alsnog een heel gedoe om alles te regelen, want gewoon Skype is waardeloos, ze moesten een videoverbinding hebben met blablabla vereisten, wat ze alleen bij een firma in Brussel aanboden. Dus ik naar Brussel in het holst van de nacht om daar om 4uur 's nachts mondeling medisch examen te gaan doen voor een vierkoppige jury (geen file onderweg, yaay).
De eindconclusie van al het werk: ik mocht komen werken onder supervisie.

Redelijk standaard, zo bleek achteraf.
Mijn supervisor heeft welgeteld twee consultaties mee gevolgd en toen hield hij het ook voor bekeken. In het begin heb ik hem regelmatig gecontacteerd om te vragen waarheen te verwijzen, maar eenmaal ik het netwerk een beetje kende, was dat ook niet meer nodig.
Natuurlijk was er nog wel papierwerk met elke drie maanden een heel supervisierapport waarin ik mezelf moest scoren, hij mij moest scoren, ik werkpunten moest verzinnen, een plan van aanpak moest schrijven…. echt he....Dat zal wel een soort universele stage-zever zijn.

Een jaar geleden besloot ik dan mee te doen met de examens voor fellowship van de RACGP. Dat zijn een soort van eindexamens. Hiervoor geslaagd valt de supervisie weg, mag je werken over het hele land (ook ruraal) en geeft de overheid je ineens een riante loonsverhoging voor de moeite. Klinkt allemaal goed! Nadeel: lage slaagkans en pokkedure examens. De hele cyclus (3 examens) wordt twee keer per jaar georganiseerd. Je moet eerst slagen voor de twee schriftelijke testen voor je het mondeling examen mag doen en je moet voor alle drie slagen binnen de drie jaar.
Net toen ik begon met studeren werd er een mailing rondgestuurd dat het maximum aantal pogingen werd vastgesteld op 6 per examen - anders was je verplicht individuele begeleiding te volgen. Zes pogingen! Als ik dan nog niet geslaagd ben voor een medisch examen, just shoot me. Wat doe ik dan de hele dag??

Ik begon met studeren en deed braaf mijn best (bijna) elke avond na het werk. Een berg nota's gingen mee naar Nieuw-Zeeland waar ik ook nog 's avonds in het licht van de motorhome heb zitten studeren. Wat een leven.
Op 1 en 2 februari de eerste schriftelijke examens, 7 weken later (snel zijn ze hier niet) de resultaten: van allebei geslaagd!! Ik was verbaasd, maar blij! Van eentje was het maar een nipte overwinning, dus echt trots was ik niet, maar soit. Geslaagd is geslaagd. (later hoorde ik dat het zeldzaam is van de eerste poging erdoor te zijn, dus ja, dan toch maar trots)
Op dat moment zaten we in het belgenland en ik had (door het tijdsverschil) nog maar net 48 uur om me in te schrijven voor het derde, mondelinge examen - wat op de valreep lukte.

Eind mei was het mondeling examen wat eigenlijk een stationsproef was. Veertien kamers (ongeveer, ik weet het eigenlijk niet meer zeker) met elk een fake patient en een examinator. En soms ook nog een kwaliteitscontroleur van de examinator. Gezellig met z'n viertjes.
Dan moest ik dus casussen oplossen aan een giga hoog tempo. Ik weet niet hoe dat fatsoenlijk moet gebeuren om in acht minuten een anamnese af te nemen, onderzoeken te bekijken, diagnose te stellen en behandeling te bespreken - maar het werd wel verwacht. Natuurlijk doen ze dan ook irritant want er komen bijvoorbeeld mensen vragen voor een attest dat je niet mag schrijven of ze geven onderzoeksresultaten zonder normaalwaarden en dat soort gezever.
Eender hoe, ik overleefde de namiddag - de fake patienten ook - en bleek ook hiervan geslaagd!!

Tien juli had ik het heugelijke nieuws dat ik nu mijn fellowship bij de RACGP kon aanvragen!!
Eind augustus was er dan de graduation ceremonie gepland in het stadhuis van Adelaide. Het zag er superchic uit met lekkere receptie, toga om aan te doen, hoedje om mee te gooien… Zelfs kinderopvang werd voorzien! Waaw. Snel de papieren opsturen en intussen maar inschrijven.

Een paar dagen later telefoon van het RACGP. Dat ik me niet kon inschrijven voor de graduation ceremonie want ze hadden nog geen papieren van mij gezien. Ik zei dat ik ze drie dagen voordien had opgestuurd. Maakte niet uit, zei ze, ze hadden 4 tot 6 weken nodig om de aanvraag te verwerken en zo lang dat niet in orde was: geen ceremonie.
Ik was stomverbaasd. Een half uur later stuurde ik maar een lichtelijk ge-irriteerde email. Dat ik mijn resultaat pas had gekregen op 10 juli, dat ik mij moest inschrijven voor 1 augustus en als zij 6 tot 8 weken nodig hadden… dan kon dat toch nooit???
Antwoord: de datum van de ceremonie had niks te maken met de datum van de examenresultaten. [dat ik dat nu niet zelf had kunnen bedenken?!] En verder antwoord: dat ik volgend jaar kon komen (gesteld dat mijn papieren dan in orde waren).
Ik was op z'n zachtst gezegd PISNIJDIG.
Wat een pummels. Dan gooi ik maar niet met een hoedje.

Geen ceremonie dus, gewoon wachten op papieren.
Half augustus was daar de verlossende mail: gefeliciteerd, uw fellowship is goedgekeurd. Meteen dezelfde dag de hele boel naar Medicare gefaxt want die moeten nu mijn loonsverhoging regelen (ik mag nu een andere nummer gebruiken om consultaties aan te rekenen). Medicare presteerde het om de fax kwijt te spelen (of te negeren, whatever) dus werd later terug alles gefaxt en toen moesten ze er nog twee weken op kijken en eergisteren kwam dan de verlossende telefoon: ook voor Medicare is het nu in orde!

En kijk - als een soort van magere troost - afgelopen woensdag zat mijn diploma in de post!
En het is een mooi diploma hoor, ze hebben er hun best op gedaan, het is mooier dan dat van de KU Leuven. Tien jaar na mijn oorspronkelijk huisartsdiploma, nu een Aussie huisartsdiploma.
Bloed, zweet en tranen. Niet echt. Stapels papieren, emails, gescande documenten en bakken frustratie. Zoiets.
Voor de muur.



Of ik volgend jaar dan met een hoedje ga gooien...? We'll see about that.


zondag 15 september 2019

lentewandeling

De lente is duidelijk in het land!
Dit weekend schoten de temperaturen ineens de hoogte in, over de 25 graden. Ikke gelukkig, de kinderen gelukkig, Wouter aan het zuchten. :-D

Het was hoog tijd nog eens de beentjes in te smeren (letterlijk) en te gaan hiken. Zaterdag had ik een picknick voorbereid en 's middags zijn we dan vertrokken.
Ik had nog een 'nieuw' nationaal park ontdekt op 25 minuten rijden (aan nationale parken echt geen gebrek hier) en daar hebben we dan gepicknickt en nadien een lus van 6.2km gewandeld.

We hebben een hoop hagedisjes gezien, Aussie vogels, kikkers, meerdere koala's en (mits een beetje geduld) ook kangoeroes. De eerste kangoeroe die we vonden zat helemaal bovenop een heuvel dus we waren al een beetje teleurgesteld, maar twee kilometer verder sprongen meerdere exemplaren over onze wandelweg - dus geen klagen!

Joachim was ook content want hij heeft op zijn kamer een kalender met picto's zodat hij weet welke dagen hij naar school gaat en welke dagen hij thuis is. Op de dag van zaterdag had hij een keer een sticker geplakt met een koala. Dus dat klopte mooi vandaag, op zaterdag koala's kijken!
(op zondag plakt een sticker met een penguin - da's iets lastiger)










zondag 8 september 2019

Showtime again!

Yep, yep, de Adelaide Show staat weer opgesteld!

We zijn er vorig jaar ook geweest en omdat het zo'n succes was toen, moesten we nu natuurlijk terug! Ons jongens hadden een lang weekend gekregen op school met een vrije vrijdag en vrije maandag wat volgens mij geen toeval was. Ook van andere scholen hoorde ik waaien dat er pupil free days (pedagogische studiedagen) werden georganiseerd deze tijd van het jaar. Allemaal om naar de Show te kunnen gaan!

Ik nam vrijdag een dagje vrij zodat we het weekend konden vermijden en het was inderdaad een pak minder druk dan vorig jaar op de zaterdag (maar nog wel steeds volk genoeg). Net zoals vorig jaar was er eigenlijk te veel te zien voor een dag.

We gingen eerst weer diertjes kijken die gekeurd werden en soms met prijzen beloond. Rond de middag zagen we een stuntshow van auto's en moto's en in de namiddag deden we het gedeelte met alle kermisattracties. Daarna was er nog tijd voor de hallen met winkeltjes en voor we naar huis gingen, kochten we voor de kinderen elk een showbag (zak met prullen en/of snoep) - dat kon natuurlijk niet ontbreken.


Een schattig kuikentje dat een ander klein kuikentje vasthoudt.
 

Het jurylid dat de alpaca's keurt, neemt zijn taak zeer ernstig op.
 

Een biggenrace!
Zeer populair om naar te kijken, voorbij na tien seconden.
 

Synchroon dansen voor auto's.
 

Op twee wielen! En zo helemaal de piste rond.
"Mama, waarom doe jij dat nooit?"
 

Stunten in de lucht.
Zeer spectaculair.
 

"Mama, ik ga dat later ook doen zo ondersteboven."
"Dan liefst als ik het niet zie."
 

Een smeedwedstrijd.
Buiten was er ook een houthakwedstrijd.
(aan gespierde, zwetende kerels geen gebrek)
 

Tijd voor kermispret!
 

Alvast oefenen voor een plek in het stuntteam.
 

Gillen in het snellere bochtenwerk.
 

In een echte politiewagen!
Zolang ze daar maar vooraan zitten, is het goed.
 

 Bij een echte ziekenwagen!
Opnieuw: vooraan is the place to be.
 


En tot slot met z'n drietjes in een echte ziekenwagenquad.
Klaar voor een echte reddingsmissie!