donderdag 21 februari 2019

life @ kindergarten

Onze Joachim is dit schooljaar gestart met kindergarten - wat hier nooit kindergarten genoemd wordt, maar altijd kindie. Kindie is er voor vierjarigen, concreet voor kinderen die net vier geworden zijn of die nog vier worden voor 1 mei van dat jaar.
Dit is zowat de start van de schoolcurriculum, maar valt nog niet onder de leerplicht. Dat is de reden dat veel scholen het niet aanbieden (die starten vanaf Reception) en dat ook de lesuren van school tot school verschillen. De school van Joachim biedt twee volledige dagen per week aan en af en toe een derde volledige dag.

In Joachim zijn klas zitten ongeveer 35 kinderen. Er zijn 4 juffen en nog 3 'ondersteunende helpers' dus in totaal 7 volwassenen voor de hele bende.

De lesuren zijn van 8u tot 14u45 maar bij de inschrijving werd meermaals gezegd dat het allemaal nogal flexibel is en dat kinderen soms later worden gebracht of weer vroeger vertrekken. Ook ligt niemand wakker van het feit of kinderen al dan niet komen. Het is immers niet verplicht (en het inschrijvingsgeld is toch gewoon per jaar). Er is een gezamelijk lunchmoment en de voormiddagsnack (morning tea!) wordt wel voorgesteld, maar kunnen kinderen vrij tussendoor uit hun tas halen. Het komt allemaal niet zo nauw.

Anderzijds is er wel een no-hat-no-play policy waarbij kinderen zonder hoed dus niet buiten mogen spelen (van oktober tot april). En vanaf een bepaalde temperatuur (35 denk ik, maar ik weet het niet meer precies) mag er niemand nog buiten.
Die hoed mag ook niet eender wat zijn. Het ding moet een brede rand hebben en er mag geen koordje aanhangen.
(op de school van de broers is dit ook van toepassing, hoewel die natuurlijk een hoedje hebben dat bij hun uniform past en dat altijd op school blijft)

Afgelopen dinsdag was het ontmoetingsavond op kindie en waren alle ouders uitgenodigd om elkaar en de juffen te leren kennen. Wouter was met de kinderen vroeg gegaan, maar ik kwam pas na het werk en toen was het alweer erg rustig.
Ik heb nog wel de juffen kunnen spreken en ze zijn er dus allemaal van overtuigd dat Joachim alles begrijpt, alleen weigert hij dus een woord te zeggen. Hij gebruikt alleen gebaren. Hij is ook niet het enige kindje met Engels als tweede taal, dus wat dat betreft staat hij er niet alleen voor.
Als de juffen gerust zijn, ben ik ook gerust. Het gebabbel zal wel komen.

Omdat het toch rustig was, heb ik ineens een vracht foto's kunnen trekken!
(ik verontschuldig me voor de twijfelachtige kwaliteit, het zijn telefoonfoto's)

De dagplanning:


De plaats om de boekentasjes te zetten:
(met twee foto's per plaats want er zijn dus kindjes van maandag/woensdag en kinderen van dinsdag/donderdag die elkaar in principe nooit in de weg zullen lopen)


Nog foto's van de binnenruimte:







Aan de tafels kunnen de kinderen dan een 'game' spelen met een juf en dat zijn puzzels of raadseltjes die met ruimtelijk inzicht of cijfers en letters te maken hebben.


Deze is nog slechter van kwaliteit omdat het lokaal dicht en donker was. Het is de 'rustige' ruimte waar je dus rustig moet spelen.



En dan nog een rits foto's van buiten. Het is echt een buitenspeelruimte waar ik zelfs als volwassene jaloers op ben!!!





Winkeltje (leeg want al opgeruimd):



Huiskamer:


Zandbak:








En dan hebben ze nog een heel grote garage (die nu dicht was) propvol buitenspeelgoed.
Als je niet weet wat doen, zal het aan de keuzestress liggen! :-D

Joachim gaat ook wel graag. Vorige week hadden we wat moeilijke momenten bij het brengen (volgens de juf duurde het maar vijf minuutjes) maar deze week ging het weer een pak vlotter.
Iedereen kijkt met spanning uit naar zijn eerste Engelse zinnetjes!!!




1 opmerking:

  1. Leuk de foto's van iets alledaags. Het ziet er heerlijk ruim uit. Goch een pak beter dan de buitenspeelplaats bij de Voorheide. Het lijkt me inderdaad geen straf om daar te vertoeven.
    Grtjes Liana

    BeantwoordenVerwijderen