woensdag 16 november 2022

nattigheid

 Klagen over het weer is een universeel ding. Het gebeurt overal, ook hier down under.
Regen, regen, regen, regen. Kletsnat is het hier. Het is veel te nat en te koud voor de tijd van het jaar. Volgens de analyses komt het door de derde La Nina op rij en door de negatieve Indian Ocean Dipole - vraag me niet naar meer uitleg.
We mogen niet klagen want sommige delen van Oz staan blank en al duizenden mensen zijn hun huis kwijt. Gelukkig wonen wij niet in een overstromingsgebied.

Zaterdag kwam de kerstman aan in Adelaide!
Na de covidjaren was het weer tijd voor een grote parade doorheen de stad. Ons harmonieorkest was weer marcherend van de partij! We waren bijna op het einde van de stoet ingepland, wat een grote eer is, en we hadden flink gerepeteerd om onze eer hoog te houden.
Na uren wachten op onze beurt was het dan eindelijk zover en na amper vijf minuten spelen was de regen daar. Flinke regen ook, met bliksemschichten boven de gebouwen. Het publiek zat verstopt onder poncho's en paraplu's, wij werden gewoon zeiknat.


Onze (toen nog droge) klarinetsectie.


Ik was blij toen ik terug thuis onder een warme douche stond en intussen werd het buiten nog veel erger. We hebben een flinke storm gehad die zaterdag!
We zijn er zelf nog prima door gekomen, enkel geen internet gehad voor drie dagen. Er waren meer dan genoeg meldingen van overstroomde gebouwen, bomen op daken, geen elektriciteit... Maandagochtend waren 30 scholen gesloten door stormschade. Gelukkig (?helaas) niet die van onze kinderen.

Achter ons huis stroomt een klein waterloopje, 'dry creek' heet het. Ik heb zaterdagavond wat foto's gaan trekken (en ik was niet de enige!) want het water stond heel hoog. Vanavond heb ik opnieuw foto's getrokken, zodat jullie vergelijkingsmateriaal hebben. :-)
Morgen voorspellen ze een zonnige dag met 23 graden. Daarna wordt het weer nat en ijskoud. 

Wat een lente!!




-----




-----




-----




-----







woensdag 9 november 2022

eerste bezoekje PGHS

 Vandaag hadden we 'welkomstavond voor nieuwe ouders' op PGHS. (oh, wat zijn ze dol op afkortingen hier... Het gaat over Parafield Gardens High School).

Volgend jaar (januari) gaat Jonathan naar de middelbare school! Dat is sowieso al spannend, maar nu zeker, want wij kennen het Aussie schoolsysteem niet goed. En we kunnen er wel over lezen en over praten met anderen, het is toch lastig als je het zelf niet hebt meegemaakt. Ik troost me met het idee dat alles in Belgenland ook recent veranderd is, met die stromen, dus het was hoe dan ook uitzoeken geweest. :-)

Er zijn publieke scholen en private scholen. Die laatste zijn doorgaans religieus en duur (dan heb ik het over tweeduizend dollar per maand aan inschrijvingsgeld alleen, en dan heb je nog geen twintigdelig uniform gekocht). Onze kinderen gaan naar een publieke school en die werken met zones. Je gaat in principe naar de school van de zone waar je woont, tenzij je een of andere goede reden hebt en er plaats is ergens anders. Wij wonen in de zone van PGHS dus daar hebben we Jonathan ingeschreven.

Dat betekent dat de meeste kinderen van Jonathans klas ook naar PGHS zullen gaan en ook dat er een samenwerking is tussen de twee scholen. Zo organiseren ze meerdere kennismakingsdagen. Jonathan is er al twee keer geweest, voor ons was het vanavond de eerste keer.
We hoorden vandaag dat er ZES lagere scholen zijn in de zone van PGHS!

PGHS is een grote school, ik was zelf best onder de indruk. Ze hebben ruim 1200 leerlingen en ze verwachten ruim 200 newbies volgend schooljaar. Ze zullen acht klassen hebben voor het 7e jaar! (ze blijven hier doortellen, dus jaar 7 = 1e middelbaar)
De kinderen worden verdeeld in een 'home group' en dat is dan zogezegd hun klas, hun groepje waarmee ze de meeste lessen samen volgen. Die groepen hebben ook namen en kleuren (zoals de Hogwarts houses, haha) maar de namen ben ik weeral vergeten. Elke groep heeft z'n aandachtsleerkracht die dan twee hoofdvakken geeft. Zoals een klastitularis eigenlijk. Verder heeft elke vak een specifieke leerkracht.

Voor de newbies zijn er zones afgesproken. Bijvoorbeeld op maandag is de 'B floor' tijdens de pauze alleen maar bestemd voor het 7e jaar. Op dinsdag de gym, etc. Op die manier hoeven de jongsten niet buiten rond te hangen tussen de enge grote slungels als ze willen. lol

Jaren 7 en 8 zijn nog heel algemeen met enkel verplichte vakken. Daarna zijn er meer en meer keuzes mogelijk en uiteindelijk is jaar 12 een volledig individueel pakket.
PGHS doet zowel voorbereiding op de arbeidsmarkt als voorbereiding op verdere studies. Als ik me niet vergis, moet die keuze op het eind van jaar 9 gemaakt worden.
Ze hebben sportclubs en game clubs en er is vanalles mogelijk na de uren.

We kregen ook een rondleiding op de school en natuurlijk moesten ze opscheppen met hun nieuwe sportzaal en theaterzaal. We konden ook in meerdere klassen rondkijken (allicht de properste, denk ik dan). Het lijkt er niet op dat elke 'home group' zijn eigen klaslokaal heeft. Het meer zo dat elk vak zijn eigen lokaal heeft.

Ik heb natuurlijk een hoop foto's getrokken!
Het is ook geweldig spannend. Onze oudste straks naar het middelbaar. En dan naar een middelbaar zoals wij het nooit gekend hebben.






IT klaslokaal, twee schermen per student

Wetenschappenklas.

De hal in het gebouw met allemaal lokalen voor wetenschappen.

Lockers.





Houtbewerking.



Beeldende kunsten



Theaterzaal.

Muzieklokaal (allemaal keyboards achteraan in de kast).

Dansstudio.


De nieuwe sportzaal.


Kooklessen!
 
En wat Jonathan daar allemaal van dacht?
Dat hij het meeste al gezien had en de rest was 'boring'...! lol