woensdag 14 september 2022

een nieuwe koning

 Dat de Queen er niet meer is, is iets dat hier heel erg leeft. Via alle nieuwskanalen word je dood gebombardeerd met memoriams, analyses, toekomstvoorspellingen, en nog meer analyses. Herinneringen worden opgehaald aan koninklijke visites hier Down Under en iedereen die iets bijzonders te vertellen heeft over Hare Majesteit, krijgt een forum aangeboden.

Kort na het overlijden was er via de media een oproep geweest om 's nachts het licht bij de voordeur te laten branden, als teken van respect.We hadden er niet aan meegedaan, ten eerste zijn we geen Aussies en ten tweede is het licht stuk.
Toen ik de volgende ochtend vroeg ging joggen, zag ik echter heel erg veel huizen met een brandend licht. Toch wel opvallend!
De school organiseert een "picknick met beertje Paddington" waarbij ze fish and chips serveren (moet wel voor betaald worden).
Er komt ook een eenmalige 'feestdag', officieel "National Day of Mourning", die is gepland voor 22 september. Beetje een rare dag, zo'n donderdag. De reden is dat de hoge omes van het land zullen afreizen naar Londen voor de begrafenis en de 21e zijn ze terug. Vandaar. De school heeft al opgeroepen om de vrijdag erachter wel degelijk naar school te komen! lol

Hoe lang Charles hier de baas zal blijven, valt nog te bezien.

In 1999 hebben ze hier een referendum gehouden met de vraag of Australia voortaan een republiek moest zijn. Er is toen met een kleine 55% tegen gestemd.
De regering die nu aan de touwtjes trekt, heeft een nieuwe referendum beloofd, als ze nog een termijn mogen aanblijven. Een rare belofte, maar kennelijk eentje waarvan ze gelooft stemmen mee te winnen.
Dus we zullen moeten afwachten wat het gaat geven in de toekomst. Voer voor analysten!

In tussentijd heeft de media voldoende om over te berichten en de 22e zal het land op z'n gat liggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten